De nazorg van een tattoo


Goede nazorg na het zetten van een tatoeage is essentieel om je tattoo mooi te houden en om eventuele ontstekingen of problemen na het zetten te voorkomen. Het is helemaal niet moeilijk om je tattoo goed te verzorgen na het zette, dus neem deze kleine moeite alsjeblieft, want het is het dubbel en dwars waard. Veel mensen kunnen nog wel eens laks hier mee omgaan, maar wij raden je aan om dat niet te doen. Maar wat moet je nu precies doen om je tattoo mooi te houden?

Smeer met een vette crème

Je tattoo is eigenlijk een soort open wond. Om het helingsproces zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat je smeert met een vette crème. Bij de meeste drogisterijen heb je speciale crèmes voor de nazorg van tatoeages, maar wij verkopen deze zelf ook bij onze tattoo studio. Let op dat het niet nodig is om een dikke laag crème aan te brengen. Een dun laagje is genoeg voor de behandeling. Een dikke laag zal het helingsproces niet sneller laten verlopen, en juist voor ophoping kunnen zorgen waardoor je tattoo geen lucht krijgt om te helen. Je kan de tattoo 2 keer per dag insmeren. Doe dit bij voorkeur een keer s ochtends en een keer in de avond voordat je gaat slapen. 

Folie om je tattoo tijdens het slapen

Om te voorkomen dat je vers gezette tattoo gaat schuren tegen je beddengoed tijdens het slapen, kan je de eerste 2 à 3 dagen vershoudfolie om je tattoo doen. Op deze manier voorkom je dat het gaat schuren en dat je een branderig gevoel krijgt. Laat dit na deze 2 of 3 dagen wel achterwege, zodat je tattoo meer lucht krijgt om te helen.

Niet krabben

Een pas gezette tattoo kan flink gaan jeuken. Dit komt doordat het een wond is die zichzelf aan het helen is. Het voelt dus soms ook alsof er een soort korstje op komt. Dit is eigenlijk hetzelfde proces als bij een normaal wondje. Je kan je voorstellen dat dit vreselijk kan gaan jeuken, zeker in bed als je lichaam warmer wordt. Blijf ten alle tijden van je tattoo af, en ga er niet aan krabben. Dit kan zorgen voor infecties en kan het helingsproces verstoren. 

Zorg voor een goede hygiëne

Het is belangrijk om je tattoo vrij van vuil te houden. Je doet dit door er niet met je vieze handen aan te zitten en te zorgen dat je niet in contact komt met vuil water (zoals in zwembaden of zwemvijvers). Wanneer je doucht is het belangrijk dat je de tattoo niet behandelt met zeep en dat je de eerste dagen de douchekop niet rechtstreeks op je tattoo laat komen. Je tattoo mag wel nat worden, zolang de douchekop er dus maar niet rechtstreeks op gericht staat. 

Vermijd de zon

Vermijd de eerste paar weken na het zetten van de tattoo de zon. Je huid is namelijk extreem gevoelig voor UV-stralingen op de plek van de tattoo. Dit kan ervoor zorgen dat je blaasjes of scheurtjes op en in je tattoo krijgt. Heel pijnlijk én slecht voor de kwaliteit van je tattoo. Mocht het onvermijdelijk zijn om na ongeveer 3-4 weken in de zon te komen, zorg dan dat je je tattoo met een zeer hoge SPF in smeert. 


Heb je een tattoo laten zetten en heb je nog een aantal vragen over de nazorg van je tattoo? Dan kan je altijd contact met ons opnemen. Wij staan altijd voor je klaar om je te helpen jouw tattoo zo mooi mogelijk te houden!